Efter operationen bör du åka hem direkt från oss och vila. Vi rekommenderar att du blir hämtad och få lite hjälp eftersom att du ska hålla din hand i högläge så mycket som möjligt. Reglerna för ersättning för hemresa varierar mellan olika försäkringsbolag. Kontakta ditt bolag innan operationen så att du vet vad som gäller för dig.

Mjukt förband

Om du inte får gips får du ett mjukt förband. Närmast huden får du ett operationsförband som helst ska sitta på tills stygnen tas bort efter cirka två veckor. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärker du själv förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet är blodigt, blir mycket smutsigt eller vått, kan det senare byta ut det under rena förhållanden.

Gips

Gips kan ibland och trycka och skava och är sällan helt bekväma, men det ska inte göra ont och kännas som att det skaver sår på handen. Om du misstänker skavsår hör av dig till oss på kontorstid för råd. Känns gipset för litet, vilket är ganska vanligt om handen svullnar, håll handen högt (över hjärthöjd) och vila. Allt eftersom handen svullnar av och musklerna minskar så blir gipset lite för stort. Det fyller ändå sin funktion. Mer information finns i gipsföreskrifterna.

Svullnad

Alla nyopererade händer svullnar länge, mest i början och ibland i flera månader. Sitt med handen i högläge och försök lägga handen högt när du sover (t.ex. på en kudde) speciellt första veckan. Högläge minskar också smärtan efter operationen.

Hygien

Håll förband/gips torrt och rent. Skydda med plast vid dusch. Speciella plastskydd finns att köpa på apotek och i sjukvårdsaffärer men en plastkasse och silvertejp går lika bra. Man kan duscha eller bada hela handen när såret är helt läkt.

Stygn

Om du inte är gipsad så ska stygnen tas bort efter ca 2 veckor, det görs antingen hos oss eller hos din lokala distriktsköterska. Är du gipsad följer du de instruktioner du får av oss efter operationen.

Sår

Om din hand efter operationen inte bara svullnar utan också blir röd och vätskar sig har du troligen en infektion och du bör höra av dig till oss för en extra kontroll.

Läkemedel

Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar. Innan bedövningen släpper bör du påbörja smärtlindrande behandling och vila med handen i högläge. Behovet av smärtlindring varierar. Oftast behövs regelbunden smärtlindring några dagar men vissa patienter har ont en längre tid. Recept på värktabletter skrivs ut vid operation och kan hämtas på apotek.  Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering. Vid tveksamhet fråga din läkare.

Värktabletter

Vanligtvis ges: Tablett Alvedon 500 mg 2 tabletter 4 gånger om dagen som bas. Därtill kan man lägga en morfinliknande värktablett 5 mg morgon och kväll. Denna kan dubbleras initialt om den smärtlindrande effekten uteblir. Mycket morfinpreparat ger ofta illamående. Alla dessa tabletter i kombination med att man sitter mycket stilla ger ofta som biverkan förstoppning. Förebygg detta med kost exempelvis linfrö, katrinplommon och vid behov läkemedel mot förstoppning. Antiinflammatoriska läkemedel kan ibland också kombineras för ökad effekt.

Antibiotika

Antibiotika, som ges som behandling mot infektion, påverkar också våra tarmbakterier och ger som följd ont i magen och ibland lös mage. Förebyggs genom att tillföra föda med exempelvis lactobaciller.

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd varierar med vilket slags arbete du har och vilket ingrepp som utförts. Tungt belastat arbete kräver längre sjukskrivning.

Bilkörning

Du bör vänta med att köra bil tills du slutat med starka värktabletter och tills du har kraft och funktion i din hand för att manövrera bilen på ett säkert sätt.

Kontroller efter operation

Behovet av kontroller efter operationen beror på vilket ingrepp som utförts. En mindre operation kanske inte behöver någon rutinmässig kontroll alls, medan stora, komplicerade ingrepp ofta behöver flera återbesök till både läkare och handterapeut.

Eventuella komplikationer

Den vanligaste komplikationen är infektion. Denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och undantagsvis antibiotika. Djupa infektioner är mycket ovanliga vid denna typ av kirurgi. Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer. Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.

Om du misstänker en komplikation, hör av dig till oss.

HandCenter Stockholm
info.stockholm@handcenter.se
08-5990 04 90

HandCenter Göteborg
info.goteborg@handcenter.se
031-85 04 40

HandCenter Linköping
info.linkoping@handcenter.se
013-47 00 600

HandCenter Öresund
info.oresund@handcenter.se
040-619 04 00

Välj ort