Information till dig som är opererad, gipsad eller bandagerad i hand/arm.

Efter operation eller skada och då handen inte används som vanligt ökar risken för försämrad cirkulation och därmed svullnad. Detta kan du förhindra genom högläge (hålla handen ovan hjärtnivå) samt utföra nedanstående övningar. Högläge kan du börja med direkt efter gipsning/ bandagering, men rörelseövningarna efter cirka en timme. Håll handen ovan hjärtnivå så ofta som möjligt den första tiden eller så länge svullnad kvarstår. En generell regel är att du ska röra på de fingrar som inte är bandagerade, men är du osäker bör du fråga oss!

Träna varje timma, 5-10 repetioner. Gör gärna övningarna samtidigt med båda händerna.

1 – Knyt händerna i axelhöjd, sträck upp armarna och spreta med fingrarna. Ta ut rörelserna ordentligt med de fria fingrarna.

 

2 – Knyt fingrarna och böj ordentligt i knoglederna. Sträck och spreta med fingrarna.

 

3 – Händerna bakom nacken och händerna bakom ryggen. OBS! Gör ej denna övning om du har gips eller bandage över armbågsleden.

 

4 – Förslag på viloställningar med handen högt.

 

 

Sårsmärta de första dygnen efter operation är normalt. Då kan du använda en svag smärtstillande tablett eller den medicin du fått med dig. Smärtan får dock inte vara ihållande. Domningskänsla i fingrarna och handen är också normalt och kan bedövningen sitta i ett dygn.

Gips/förband ska sitta stadigt, men får inte trycka så att hand eller fingrar blir missfärgade, svullna eller kalla. Om något av dessa problem uppstår eller om du får feber av oklar anledning, ska du höra av dig till oss.

Att tänka på!

  • Försök att använda handen i lätta vardagsaktiviteter, så som att hålla i kniv och gaffel, hjälpa till vid påklädning, men lyft inte tunga saker med den skadade handen.
  • Låt inte handen hänga nedåt.
  • Skydda gips/bandage från vatten med förslagsvis plastpåse.
  • Bastu och varma bad är olämpligt då värme ökar svullnad.

 

Information till dig som är opererad och gipsad/bandagerad i armbåge.

Efter operation eller skada när arm och hand inte används som vanligt, ökar risken för försämrad cirkulation och därmed svullnad. Detta kan du förhindra genom högläge (hålla handen ovan hjärtnivå) samt genom att utföra nedanstående övningar. Håll handen ovan hjärtnivå så ofta som möjligt den första tiden eller så länge svullnad kvarstår.

Träna varje timma, 5-10 repetitioner. Gör gärna övningarna samtidigt med båda armarna.

Lyft upp armarna och handen ovan huvudet. Knyt fingrarna och böj ordentligt i knoglederna. Sträck och spreta med fingrarna. Ta ut rörligheten ordentligt i axelleden. Lägg gärna upp armen på en kudde när du sover för att minska svullnaden.

  

Försök att använda handen i lätta vardagsaktiviteter men inte så att du forcerar böjning eller sträckning i armbågen. Lyft eller bär inte tunga saker med den opererade armen. Låt inte handen ligga nedåt. Skydda gips/bandage från vatten. Bastu och varma bad är olämpligt eftersom värme ökar svullnad.

Sårsmärta de första dygnen efter operation är normalt. Då kan du använda en svag smärtstillande tablett eller den medicin du fått med dig. Smärtan får dock inte vara ihållande. Domningskänsla i fingrarna och handen är också normalt och kan efter bedövningen sitta i ett dygn. Gips/förband ska sitta stadigt, men får inte trycka så att hand eller fingrar blir missfärgade, svullna eller kalla. Om något av dessa problem uppstår, eller om du får feber av oklar anledning, ska du höra av dig till oss.

Välj ort