Senskador i armbågen drabbar framförallt Bicepssenan hos män som utsätts för ett ”oväntat” ryck med armen böjd i armbågen, man kan uppleva ett ”snärt” som om något gått av.

Symtomen är nedsatt kraft vid rotation i underarm samt när man böjer armbågen med svullnad och rodnad, blåmärke i armvecket. Behandlingen är kirurgisk med sutur av senan till dess fäste. Vid sent upptäckt bicepssenruptur är det oftast nödvändigt att utföra sen- rekonstruktion då den ursprungliga senan drar ihop sig och bryts ner.

Partiella skador, där enbart delar av senan är drabbad kan med fördel behandlas med titthålskirurgi/endoskopi samt Trombocytinjektion

Tricpessenan kan också drabbas av ruptur men är mycket ovanligt, kan uppkomma i samband med frakturer i armbåge eller vid idrottsskador. Behandlas kirurgiskt vid totalruptur. Knäppande tricepssena så kallad ”snapping triceps” kan ge en obehaglig knäppande upplevelse i armbågen som dock inte skall förväxlas med att nerven vid armbågen hoppar ur sin plats. Båda tillstånden behandlas kirurgiskt.

Välj ort