Vanliga symptom

Smärta vid handleden på tumsidan och ibland upphakningar i tummen när man böjer i handleden och samtidigt griper med tummen, t.ex. när man häller upp kaffe.

Orsak

En inflammation gör det trångt i den sentunnel (senskida), där tummens sträcksenor skall passera. Både rörelser i handleden och i tummen kan påverka besvären. Ibland orsakas besvären av att man använt handen intensivt. Vanligt är att man får besvären när man lyfter och bär ett litet barn.

Behandling

Initialt skall handled och tumme få vila i en stödskena (ortos) eller gips. Det kan kombineras med en injektion med kortison i senskidan eller med antiinflammatorisk gel eller tabletter. Viktigt är att undvika olämplig belastning av tumstrålen, vilket kan underlätta att bli av med besvären.

Om inte detta hjälper kan en operation bli aktuellt. Denna görs i lokalbedövning. Senskidans tak klyvs för att skapa mer glidutrymme för senorna. Därefter sys huden ihop och man får ett mjukt bandage. Handen skall användas till lättare sysslor efter operationen men inte belastas tungt. Efter ca 2 veckor tas bandaget, och eventuella stygn bort och man kan börja använda handen normalt

Sjukskrivningstiden beror på vilka arbetsuppgifter man har och vilken behandling som genomförts.

Förväntningarna är att smärtan och ev. upphakningar skall försvinna, men lättare svullnad och obehag kan kvarstå under flera månader.

 

Välj ort